Daging Dendeng Minang

 

Daging Dendeng Minang 

Masakan cara dendeng ni boleh dikatakan berasal dari Indonesia oleh masyarakat Minangkabau. Ianya adalah daging yang dihiris nipis dan dikeringkan melalui kaedah gorengan dan dicampurkan dengan rempah ratus kering serta bahan lain supaya tahan lama beberapa hari.

Masakan cara dendeng ni boleh dikatakan berasal dari Indonesia oleh masyarakat Minangkabau. Ianya adalah daging yang dihiris nipis dan dikeringkan melalui kaedah gorengan dan dicampurkan dengan rempah ratus kering serta bahan lain supaya tahan lama beberapa hari. Sebabnya orang dulu-dulu kan mengembara berjalan kaki.Jadi sesuai sangat la masakan jenis ini.

Sesuai dengan peredaran zaman dan status budaya masyarakat itu sendiri, resepi daging dendeng ini lebih mengikut kepada masyarakat setempat untuk bahan rempah ratusnya. Jadi jangan pelik kalau ada yang letak daun limau purut ke, serai ke tapi di tempat lain tiada. Ianya variasi masakan daging dendeng itu sendiri.

Resepi daging dendeng ni pula tahan lama sebab tiada penggunaan santan dan dimasak hingga kering bahan-bahanya.Rasanya yang seakan rendang kering tapi yang pastinya bukan rendang sebab guna banyak bahan dan anda boleh buat sebab kami berikan resepi lengkap.

 

Related Posts

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Formulir Kontak

Nama

E-mel *

Mesej *